Verzin ik het of is het echt?

Verzin je het of was het echt?

Wanneer je tegen ongewenst gedrag aanloopt hebben we als mens de neiging om het in ons hoofd minder groot te maken.

Dit is een overlevingsstructuur, dit gaat onbewust. Je brein past de ervaring aan zodat het een minder grote impact op jou heeft en je verder kunt functioneren.

Een prachtig en nuttig mechanisme maar het houdt je ook voor de gek in een situatie waarin je werkelijk iets heftigs ervaart.

Zo is het zien of ervaren van geweld een situatie waar je overlevingsstructuur vaak opkomt. Je brein vertelt je dat het maar één keer is, dat de ander het niet zo heeft bedoeld of dat het wel meeviel. Dat helpt je op dat moment om door te kunnen gaan of juist weg te kunnen komen.

Ons overlevingsinstinct is krachtig. Maar wanneer je geweld, pesten of grensoverschrijdend gedrag meemaakt kan het ook je beoordeling en verwerking ervan in de weg zitten.

In een werkomgeving waar geweld, pesten of grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, voel je jezelf niet meer veilig. Dan helpt je overlevingsmechanisme om er toch een werkbare of hanteerbare omgeving van te maken. Maar tegelijkertijd weet je daardoor ook soms niet goed wat je er dan mee moet doen. Of wat je eraan kan doen. Dan is het fijn om dit met een extern vertrouwenspersoon te kunnen delen, te kunnen checken of het wel klopt wat jij ervaart. Of het inderdaad grensoverschrijdend was en wát je er dan aan kunt of wilt doen. Kortom, iemand die in volledig vertrouwen met je meedenkt. Iemand waar je gewoon even mee kunt praten en sparren.

Over de auteurs

Mireille Hoekstra is LVV gecertificeerd en geaccrediteerd vertrouwenspersoon OOV & integriteit. Ik ben na jaren gewerkt te hebben in commerciële, communicatieve en leidinggevende functies in diverse branches,  een kleine 10 jaar geleden voor mijzelf begonnen als conflict consultant voor zakelijke interpersoonlijke conflicten en als gecertificeerd ademcoach voor ondernemers. 
Jeroen van Maarschalkerweerd is LVV gecertificeerd en geaccrediteerd vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen & integriteit. Ik ben meer dan 25 jaar werkzaam geweest in communicatie- en managementfuncties bij o.m. Universiteit Leiden, consultancy en de afgelopen 15 jaar bij ABN AMRO. Daarnaast ben ik gecertificeerd ademcoach en I.E.T. energetisch coach.